Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας  ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος "εκφοβισμός και βία στο σχολείο" ( school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας  και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης.

Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως: 

  • Σωματικός ( άσκηση φυσικής  βίας, σπρωξίματα, τσιμπήματα, χτυπήματα, δαγκωνιές)
  • Λεκτικός: υβριστικές, περιπαικτικές εκφράσεις ,απειλές και εκβιασμοί ( πειράγματα, παρατσούκλια, ντροπιαστικά σχόλια...)
  • Κοινωνικός αποκλεισμός: έμμεσος ή εσκεμμένος αποκλεισμός μαθητών από σχολικές  δραστηριότητες, παιχνίδια, αθλήματα, ομαδικές εργασίες
  • Ηλεκτρονικός (Cyberbullying): η επαναλαμβανόμενη και εκ προθέσεων βλάβη που προκαλείται διαμέσου της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης ( social media)
  • Ρατσιστικός: περιπαικτικές ή υβριστικές  εκφράσεις  για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία,  την αναπηρία κ.ά.
  • Σεξουαλικός

Καμία μορφή βίας δεν έχει θέση στο σχολείο. Μέριμνα όλων μας πρέπει να είναι  τα παιδιά μας : τα παιδιά δικαιούνται να ζουν και να  εργάζονται σ΄ ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων, ακόμη κι όταν γίνεται κι από συνομηλίκους  προκαλεί μεγάλη ψυχική οδύνη.

Όλοι, γονείς & εκπαιδευτικοί οφείλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας και της ισότητας.  Είμαστε όλοι ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Οφείλουμε να είμαστε πάντα κοντά  στα παιδιά για να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά για να μιλήσουν για οτιδήποτε τους προκαλεί φόβο, ανασφάλεια, θλίψη,  για οτιδήποτε τα αποθαρρύνει από το να χαρούν τα παιδικά τους χρόνια στο σχολείο, στη γειτονιά, στο σπίτι. 

Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται, πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν το θάρρος της γνώμης τους , πρέπει να "αντιδρούν" , πρέπει να ΜΙΛΑΝΕ!

Ο ψυχολόγος του σχολείου μας, κ. Θανάσης Ηλιόπουλος έγραψε ένα άρθρο με προτάσεις για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού -cyberbullying  την εποχή του κορονοϊού. Όπως  αναφέρει ο ίδιος " Η καραντίνα έφερε στο προσκήνιο τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό ο οποίος προϋπήρχε αλλά έγινε εντονότερος με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ως κύριος τρόπος επικοινωνίας των παιδιών." Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του στον σύνδεσμο που ακολουθεί.                                               (Σχ. έτος 2020-21)

http://3dim-ag-anarg.att.sch.gr/images/documents/Scholiki_via.pdf

  

https://saferinternet4kids.gr/hot-topics-ef/cyberbullying-ef/

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5 επισκέπτες και κανένα μέλος