Erasmus+

«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών»

«Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχόλησης καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των σπουδαστών σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.

Το Erasmus+ αποτελείται από 3 δράσεις -Key actions- εκ των οποίων η δράση KA2 αφορά στη σύμπραξη μόνο μεταξύ σχολείων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε ως εταίροι είτε ως συντονιστές και ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της δράσης είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών στην εκπαίδευση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το σχολείο μας μετά από την έγκριση της σχετικής αίτησης που είχε υποβάλλει μαζί με 5 ακόμη ευρωπαϊκά σχολεία συμμετέχει ως εταίρος στο Σχέδιο Δράσης με τίτλο: ?in omnibus omnia est? σε ελεύθερη απόδοση «Όλα συνδέονται μεταξύ τους».

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από την Ολλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Φινλανδία ,τη Σουηδία και την Ισπανία. Το πρόγραμμά μας είναι τριετούς διάρκειας και συντονιστής του έργου είναι το Ολλανδικό σχολείο.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο Oanset,στο Ried της Ολλανδίας στις αρχές Νοέμβρη.(Δείτε φωτογραφικό υλικό)

Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας την 3η εβδομάδα του Μαίου και θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και μικρούς μαθητές από τις χώρες συμμετοχής.

 • DSC07053
 • IMG_3496
 • IMG_3566

Simple Image Gallery Extended

 

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ "in omnibus omnia est" στο οποίο  συμμετείχε το σχολείο μας τα τελευταία 3 χρόνια, 2016-2019  ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αξιολογήθηκε θετικά τόσο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών όσο και από την Εθνική Υπηρεσία του Ολλανδικού σχολείου, το οποίο ήταν και ο κεντρικός συντονιστής του προγράμματος. Αξίζει να αναφέρουμε  ότι η βαθμολογία που πήρε ήταν εξαιρετικά υψηλή. Βαθμολογήθηκε με 80% λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των αρχικών στόχων, την εφαρμογή των δράσεων, τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων αλλά και τη διάχυση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την Τελική Έκθεση  αξιολογήθηκε  ως ένα πολύ καλό πρόγραμμα σε σχέση με τα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα, τα οποία αξίζει να διαδοθούν στο χώρο της εκπαίδευσης, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Για το σκοπό αυτό η ιστοσελίδα του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή και τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Jyvaskula, στη Φινλανδία. Εκπαιδευτικό υλικό, δραστηριότητες  και φωτογραφικό υλικό έχουν αποτυπωθεί στο E book, E magazine,σε dvd αλλά και στην πλατφόρμα του  e Twinning.

Αξιολογώντας κι εμείς τη δική μας συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά  ότι η συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο ERASMUS+  ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής, ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της δημιουργίας,της συνεργασίας και της αποδοχής  μέσα σε ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο, αυτό της Ευρώπης. 

 

 

 

 Οι δράσεις μας αυτά τα 3 δημιουργικά χρόνια του Erasmus+ βρίσκονται πλέον  σε USB  και CD αλλά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος ...

https://peda.net/hankkeet/erasmus-iooe

Thank you for being with us!

 

 

 

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ "in omnibus omnia est" ολοκληρώθηκε μετά από 3 χρόνια δημιουργίας, δράσης, ανταλλαγής καλών πρακτικών, γνώσεων και  πολύτιμων εμπειριών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έμαθαν πολλά, αλλά και μοιράστηκαν πολλά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετείχαν στο σχέδιο.

Θα θέλαμε να σταθούμε όμως στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο σχολείο Saints and Scholars στην πόλη Armagh της Β.Ιρλανδίας και στα συγκινητικά λόγια του κεντρικού συντονιστή του προγράμματος Halbe Hageman,  ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά του ελληνικού σχολείου στην εφαρμογή του προγράμματος. Αναφέρθηκε στη γιορτή υποδοχής του σχολείου μας λέγοντας μεταξύ άλλων:

" Το δικό μας καλωσόρισμα-των Ολλανδών- έγινε με το μυαλό μας,  των Ελλήνων όμως έγινε με την καρδιά τους! Η υποδοχή στην Αθήνα ήταν λαμπρή! Τι σπουδαία παρουσίαση στην αυλή του σχολείου, εκεί που μας μυήσατε στον ελληνικό πολιτισμό!Κι έπειτα, το φύτεμα της ελιάς στην αυλή του σχολείου..τι εξαιρετική ιδέα!

Η ελιά του Erasmus έγινε το σύμβολο του προγράμματος μας, έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών μας, σαν την ελιά που δώρισε η Παλλάδα Αθηνά στους Έλληνες. Είναι ένα σύμβολο που θα παραμείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, ακόμα κι αν το πρόγραμμά μας σβήσει μέσα στην αχλή της ιστορίας"

Συνέχισε λέγοντας ότι " η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στους απογόνους του Περικλή.  Η συνεισφορά του ελληνικού σχολείου  σ' αυτή την επιτυχία είναι ανεκτίμητη".

Έκλεισε  την ομιλία του με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη για τον ιδανικό δάσκαλο: 

" Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του.Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει τις δικές του γέφυρες".

Τα είχε διαβάσει σε μία ανάρτηση μας στην ιστοσελίδα του προγράμματος,όπως είπε αργότερα.

Πόσο τιμητικό αλήθεια για το σχολείο μας να λήξει το πρόγραμμα με τον δικό μας Νίκο Καζαντζάκη!

Η ελιά του Erasmus στο σχολείο μας, σήμερα,  Οκτώβριος  2019!

Το φύτεμα της ελιάς τον  Μάιο του 2017 από τον κ. Αδάμη Προκόπη και τον κ.Halbe Hageman, τον Ολλανδό συντονιστή του προγράμματος μετά από πρόταση της διευθύντριας του σχολείου μας κ. Αδαμαντίας Καραγιαννάκη.

Erasmus Days 2019 δίπλα στην ελιά μας!

Blended mobility-Μικτή κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών στη Β.Ιρλανδία, Queen's University, Belfast

 

Η τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού μας προγράμματος  πραγματοποιήθηκε στo σχολείο Saints and Scholars,Ιntegrated Primary & Nursery school,στην πόλη Armagh της Βόρειας Ιρλανδίας, το διάστημα 18-24 Μαίου 2019.

Mετά τη συγκινητική γιορτή υποδοχής, έγινε παρουσίαση του Εκπαιδευτικού συστήματος της Β.Ιρλανδίας και στη συνέχεια μας δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε καινοτόμα προγράμματα και διαφορετικές διδακτικές πρακτικές που εφαρμόζονται στο συγκεκριμένο σχολείο.

Αξίζει να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά όπως  το PATHS ~Τα Μονοπάτια, στοχεύοντας στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης,το Robotics and Education Workshop, Green Screening, Practical Maths, Internet Safety Workshop,,Εξωτερικό περιβάλλον και Μάθηση, Sensory circuits~ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενεργοποίηση των αισθήσεων σε παιδιά με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες,Peer massage programme.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Β.Ιρλανδίας όπως είναι το Giants' Causeway, το Dunluce Castle, The Titanic Museum, The Queen's University  αλλά και το τείχος της πόλης του Belfast.

Φεύγοντας από την Ιρλανδία κρατήσαμε  το motto του σχολείου "It takes a world of difference to make a different world" .

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου αυτό είναι το κύριο μέλημά της: η ενσωμάτωση των μαθητών που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα με διαφορετικές,πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές κάτω από την ίδια σχολική στέγη τώρα, αλλά  και μέσα σε έναν υγιή κοινωνικό ιστό αργότερα.

 

 

Irish pupils making friendship bracelets for their Greek friends.

Ιρ

An Irish Blessing from the Irish school to say farewell to all!

 

Thank you Ireland!

 

 

 

Στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού εορτασμού των "Erasmus Days 2019" στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου, το σχολείο μας  πραγματοποίησε  δράσεις για να αναδείξει τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα "Everything is connected with everything else 2016-2019".Τα παιδιά συμμετείχαν σε παιχνίδια σκυταλοδρομίας, με την κάθε ομάδα να  εκπροσωπεί τις χώρες του προγράμματος ενώ οι μικροί μαθητές έτρεξαν με τα puppets, την Αθηνά και τον Puff. Ακόμη κρέμασαν συμβολικά ταμπελίτσες με τα ονόματα των χωρών του σχεδίου μας  στην ελιά του erasmus "Τhe erasmus olive tree" . Είναι η ελιά που φυτέψαμε με τους εταίρους μας 2 χρόνια πριν στην αυλή του σχολείου μας, ζωντανό  σύμβολο του προγράμματος μας και των αξιών και εμπειριών που μοιραστήκαμε με τα άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία. 

Η γιορτή τελείωσε με τα παιδιά να πετούν πολύχρωμα μπαλόνια ψηλά, με τα μπαλόνια να συμβολίζουν τις αξίες του αλληλοσεβασμού, της φιλίας και της γνώσης  δίνοντας όλοι την υπόσχεση να τις κρατήσουμε πάντα  ψηλά.

 

 

HAPPY...

 Η Ασφάλεια των παιδιών στο Δια δίκτυο

Tο 5ο και τελευταίο θέμα του Ευρωπαϊκού μας  προγράμματος  ήταν η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο ~ Internet Safety.

Προσπαθήσαμε με εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας μαθητές απέναντι στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου, να αναλογιστούν τους κινδύνους που διατρέχουν από τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού~online games~, από τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουν δημοσιοποιώντας ακόμη και προσωπικά τους στοιχεία, αγνοώντας τους κανόνες του ασφαλούς διαδικτύου.

Σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν τα παιδιά σχετικά με τις διαδικτυακές τους συνήθειες, με λύπη διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών του  δημοτικού χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά έως και 6 ώρες ! 

Μερικές από τις δράσεις για την ενημέρωση των μαθητών ήταν:

 • Βιωματικό εργαστήρι για τον εθισμό στο διαδίκτυο με την υποστήριξη της ψυχολόγου του σχολείου μας 
 • Παρακολούθηση του εκπαιδευτικό προγράμματος "ΑΡΙΑΔΝΗ" που έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο.
 • Παρακολούθηση της βραβευμένης θεατρικής παράστασης "Η Φάρμα του Διαδικτύου" στο σχολείο μας
 • Επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο -   SaferInternet4kids.gr- 

PROJECTS μαθητών

 • "The Internet Safey song" ,τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης  και τη μουσική η Καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας,Αναστασία Νικολακάκη   https://www.youtube.com/watch?v=1FZRhASDQV
 • "Adam and Eve in the Garden of Eden.net" μια εμπνευσμένη ψηφιακή ιστορία από τους μαθητές της Στ΄ τάξης.

                   https://www.youtube.com/watch?v=b4P8yLRq4ag 

 • Project για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας σύμφωνα με επιστήμονες.
 • Aφίσες με συμβουλές για το ασφαλές διαδίκτυο-προτάσεις παρακολούθησης βίντεο  από τους μαθητές όπως "Η Κοκκινοσκουφίτσα στο διαδίκτυο"

                 https://www.youtube.com/watch?v=XCkOhmxaf6A

Όλοι οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με ειλικρινή και δημιουργική διάθεση στο τελευταίο μας θέμα. Θα ήθελαν όμως να μην τελείωνε εδώ, θα ήθελαν το Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα Erasmus+ να άρχιζε πάλι από την αρχή.Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά το αγκάλιασαν με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό αυτά τα 3 χρόνια, 2016-2019. To Erasmus ήταν για τους μαθητές ο κύριος και πιο ευχάριστος λόγος για να έρχονται στο σχολείο,το πιο δημιουργικό τους κίνητρο!

 

Και laptop στην αρχαία Ελλάδα;

Για περισσότερες πληροφορίες,παιχνίδια, quiz, ιστορίες, δράσεις, video επισκεφτείτε  την ιστοσελίδα

Kατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-2019 ασχοληθήκαμε με το θέμα της θάλασσας ως  κινητήρια δύναμη στην εξέλιξη του πολιτισμού των χωρών μας, των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εrasmus+ "in omnibus omnia est".

"Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι  η θάλασσα υπήρξε πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι του  πολιτισμού μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.Ο ελληνικός πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θάλασσα.Οι αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν σπουδαίοι θαλασσοπόροι και η ναυσιπλοΐα ήταν αυτή που τους βοήθησε να δημιουργήσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αξεπέραστο μέχρι και σήμερα. Ήταν η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου και της ναυσιπλοΐας που έφεραν την άνθηση της Αθηναϊκής δημοκρατίας φτάνοντας στο αποκορύφωμά της τον 5ο αιώνα π.Χ. Τότε χτίστηκε και ο Παρθενώνας, το σύμβολο του αρχαίου κόσμου και σήμα κατατεθέν του ελληνικού πολιτισμού.Οι αγώνες και η ελευθερία του λαού μας πολλές φορές κρίθηκαν στη θάλασσα, από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. μέχρι και τα νεότερα χρόνια της ιστορίας μας.

Η ιστορία μας, οι φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας,ο ήλιος και η θάλασσα έχουν μαγέψει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.Αρχαίοι ναοί όπως ο ναός του Ποσειδώνα στέκονται πλάι-πλάι με τα λευκά ξωκλήσια της  Παναγιάς και του Άϊ Νικόλα, προστάτη των ναυτικών μας. Το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών με τα εκατοντάδες διάσπαρτα, σαν λευκά και πράσινα μαργαριτάρια  νησιά μας , έγινε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους Έλληνες ποιητές. Ο Νομπελίστας ποιητής μας, ο Οδυσσέας  Ελύτης κλείνει  όλη τη μαγεία της Ελλάδας στους στίχους του:

Η Παναγιά τα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά της

τη Σίκινο , την Αμοργό και τ΄άλλα τα παιδιά της"

Με αυτά τα λόγια προσπάθησαν οι μαθητές μας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών των άλλων Ευρωπαϊκών σχολείων, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση που έχει η θάλασσα στον πολιτισμό μας διαχρονικά.

Οι δραστηριότητες των μαθητών μας πολλές και αξιόλογες.Ας δούμε μερικές από αυτές: 

 • Γνωριμία με την ιστορία μας: η Εξέλιξη της Ελληνικής ναυσιπλοΐας (μάθημα Ιστορίας Ε΄τάξης), κατασκευή αρχαίων πλοίων- Αθηναϊκές  τριήρεις (Εικαστικά,Θ.Γεμιστού)
 •  https://www.youtube.com/watch?v=ztkYYGXrV8A
 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος , στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο -Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ και την τριήρη "Ολυμπιάς"
 • "Η Οδύσσεια, μέσα από τα μάτια των μαθητών της  Γ΄τάξης" , ψηφιακή ιστορία.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ πραγματοποιήθηκε η 5η μικτή  κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών στο σχολείο ESCOLA MONMANY στο Sant Feliu de Llobregat της  Βαρκελώνης. Στη  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  από τις 11 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου,  συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλα τα Ευρωπαϊκά σχολεία του  προγράμματος,  δύο μαθητές από το σχολείο μας  καθώς και δύο μαθητές από το Φινλανδικό σχολείο.

Οι μαθητές της Ε' δημοτικού Γιώργος Φιρφιλιώνης και Δέσποινα Σταματελιά ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη μαζί με τους εκπαιδευτικούς, Βιτζηλαίου Ελένη, Μυτιληνάκη Μίνω και Σπανού Καλλιόπη, παρακολούθησαν το πρόγραμμα του σχολείου  υποδοχής και επισκέφτηκαν χώρους πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Έζησαν μοναδικές στιγμές κοντά στην οικογένεια που τους φιλοξένησε για μία ολόκληρη εβδομάδα και απέκτησαν πολλούς  καινούργιους φίλους τους οποίους αποχαιρέτησαν με  δάκρυα στα μάτια. Όπως είπαν οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά, αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι ήταν μια εμπειρία ζωής που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.

Oι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ένα σεμινάριο για το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Καταλονίας σε σύγκριση με αυτό της υπόλοιπης Ισπανίας καθώς επίσης και ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για τα  Πολιτιστικά στοιχεία της Καταλονίας και πώς αυτά τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ισπανία.

Συμμετείχαν επίσης σε Βιωματικό Εργαστήρι Μάθησης με θέμα τη Συναισθηματική Αγωγή "Emotional Education" το οποίο παρουσίασαν δύο σημαντικοί Καταλανοί καθηγητές . Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά τους στον Αριστοτέλη και στο σχετικό με το θέμα λόγο του,  ο οποίος συνδέεται άμεσα με τις σύγχρονες πρακτικές  για τη διαχείριση των έντονων συναισθημάτων - θυμού, έντασης, επιθετικής συμπεριφοράς- τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. Όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης ...  

 

Ακολουθούν φωτογραφίες  από το εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βαρκελώνη....

 

Ακόμη μία Ισπανίδα μαθήτρια ντυμένη σαν αρχαία Ελληνίδα στο αποχαιρετιστήριο πάρτι.

 

 

 

 

 

 Η Θαλασσινή ιστορία που παρουσιάσαμε, ακολούθησε κατασκευή και χορός.

 

 

Emotional Education Workshop

E

Επίσκεψη στα Ιστορικά και Πολιτιστικά Αξιοθέατα της Βαρκελώνης

 

 

 

"Gracias  Mr.Jose ,Mrs.  Sonia, Carla and Dario.We found a second family in Sant Feliu, Barcelona"

With love

Despina & Yiorgos

 

 

 

 

 

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, οι μαθητές της Έκτης τάξης συμμετείχαν σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Σχινιά που διοργάνωσε η HELMEPA με Στρατηγικό Συνεργάτη Επικοινωνίας το  FOX NETWORKS GROUP - NATIONAL GEOGRAPHIC. Η δράση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια του"Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον"  15 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου 2018,  στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Τα παιδιά με ευαισθησία και ενθουσιασμό συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας , έδωσαν συνεντεύξεις στην ομάδα του National Geographic, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες  και έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν να προσπαθούν και να επαγρυπνούν για την προστασία των ακτών μας και των θαλασσών μας.

Είναι και αυτή μία από τις δραστηριότητες που εντάσσεται  στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του σχολείου μας και του 4ου θέματος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ "Θάλασσα και Πολιτισμός". Ένας από τους στόχους αυτών των προγραμμάτων είναι η ευαισθητοποίηση και η εγρήγορση  των παιδιών σε θέματα που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου  περιβάλλοντος  καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών με τους μαθητές των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών σχολείων του προγράμματος.

 

     

 

  

 

 

Οι μαθητές και οι  εκπαιδευτικοί του σχολείου μας περιμένουν τις επόμενες δράσεις της HELMEPA  για  να δηλώσουν και πάλι το ενδιαφέρον τους για μια νέα και γόνιμη συνεργασία.

 

 

Κατά τη διάρκεια του β'τριμήνου και στα πλαίσια του 3oυ θέματος του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ "Ecology and green schools" οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και δράσεις με τους μαθητές των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών σχολείων με στόχο τη δημιουργία του  "πράσινου σχολείου". 

  

 

Άρμαγκ, Ιρλανδία  

 

Ούμεο, Σουηδία

Πόρι, Φινλανδία  ι 

Τα συμπεράσματα πολλά και χρήσιμα. Οι δράσεις και οι ανησυχίες των παιδιών κοινές σε όλα τα σχολεία του προγράμματος : προσοχή στην κατανάλωση του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, προτάσεις για χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σχολείο,γωνιές ανακυκλώσιμων υλικών στα σχολεία, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά ή ακόμη και "σκουπίδια",προσφορά παιχνιδιών, βιβλίων, ρουχισμού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στο σχολείο μας τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φτερωτούς φίλους τους, φτιάχνοντας φωλιές και ταϊστρες αλλά και πράσινες γωνιές με βότανα, λουλούδια και λαχανικά.

Τα παιδιά μέσα από τις οικολογικές δράσεις τους συμμετέχουν ενεργά σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σχολείου φιλικού προς το περιβάλλον και κατ' επέκταση την ανάπτυξη οικολογικής συμπεριφοράς στο σπίτι, τη γειτονιά, την πόλη τους, τον πλανήτη μας.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις των μαθητών μας στους συνδέσμους που ακολουθούν:

1) "Is our school green?"              https://www.youtube.com/watch?v=lE1puxbOxKI

2) Green School: Part 1              https://www.youtube.com/watch?v=Y_A6ru8GJJY

3) Green school: Part 2               https://www.youtube.com/watch?v=sIfvumkxR5U

 

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στην ενότητα ERASMUS+ αλλά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος ERASMUS IOOE.

 

Ecological activities  

 

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ εκπονήθηκαν διάφορες "πράσινες" δράσεις από τους μαθητές του σχολείου μας, τις οποίες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους μαθητές των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αυτές τις  δράσεις θα μοιραστούν τώρα και μαζί σας

1.Reduce -Reuse- Recycle

Ανακύκλωση-Φωτοκύκλωση: ανακυκλώνουμε συσκευασίες  από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό , μπαταρίες σε ειδικούς κάδους που διατίθενται στην αυλή του σχολείου μας.

2.Go Clean, Go Green Day : Ημέρα καθαριότητας: οι μαθητές καθαρίζουν την αυλή του σχολείου

 

 

3. Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Α.Τρίτση

Βιωματικό Εργαστήρι κατασκευής χελιδονοφωλιάς από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Οι μαθητές της Δ΄τάξης αφού έφτιαξαν τις φωλιές τους,  τις έφεραν και τις τοποθέτησαν στο σχολείο για να φιλοξενήσουν τα πρώτα χελιδόνια

4.Ταϊστρες για τους φτερωτούς φίλους  μας: οι μαθητές της Ε τάξης έφτιαξαν ταίστρες από χάρτινες συσκευασίες γάλακτος και τις κρέμασαν στα δέντρα του σχολείου τους

5. Eco-bags: οικολογικές τσάντες από τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄τάξης

 

 

   

 

6. Kατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

7. Organic garden:Ο κήπος του σχολείου μας με βότανα και αρωματικά φυτά,λαχανικά και λουλούδια.

 8. Mακέτες "πράσινων σχολείων"  από τους μαθητές της Δ΄τάξης

 

  

 

Αφίσες για το θέμα της Οικολογίας στο Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα ERASMUS+

 

 

 

 

 

Δράσεις από τους μαθητές της Φινλανδίας, Σουηδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δράσεις των μαθητών μας και στους συνδέσμους που ακολουθούν

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y_A6ru8GJJY

https://www.youtube.com/watch?v=sIfvumkxR5U

https://www.youtube.com/watch?v=lE1puxbOxKI

 

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 7 επισκέπτες και κανένα μέλος